ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΚΑΦΕ
Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς για μερικούς από τους πιο συνηθισμένους όρους καφέ, ροφήματα και διάφορες ορολογίες, που μπορείτε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο σας σαν barista.
AFFOGATO
Ένα ρόφημα καφέ που συνοδεύεται με παγωτό, συνήθως μια μπάλα βανίλια, βουτηγμένη σε μονή δόση εσπρέσο.
AMERICANO
Μια δόση εσπρέσο αραιωμένο με ζεστό νερό.
BARISTA
Το άτομο που που είναι υπεύθυνο και φροντίζει για μια υπέροχη κούπα.
Τα BLEND
Blends είναι ένας συνδυασμός κόκκων από περισσότερες από μία προέλευση που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο μείγμα καφέ είτε Dark Roast είτε Medium,
ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ
Μονή δόση εσπρέσο σε συνδυασμό με ίσα μέρη εσπρέσο, βρασμένο γάλα στον ατμό και αφρό.
CHEMEX
Η Γυάλινη καφετιέρα φίλτρου σε σχήμα κλεψύδρας που μπορείτε να δείτε σε ένα καφέ.
COFFEE ROASTERS
Είναι αυτοί που προετοιμάζουν τους κόκκους καφέ καβουρδίζοντας τους.
Cold Brew
Ή και αλλιώς Καφές ψυχρής παρασκευής, αλεσμένος καφές τοποθετείται σε ειδική καφετιέρα για εκχύλιση φίλτρου, σταγόνες κρύου νερού περιβρέχουν για περίπου 12 ώρες τον καφέ πετυχαίνοντας τη πιο αργή
απόσταξη.
απόσταξη.
CREMA
Το παχύρρευστο, καραμελένιο γαλακτωματοποιημένο λάδι που κάθεται πάνω από έναν εσπρέσο, σε άλλη ορολογία καϊμάκι.
DARK ROAST
Οι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται μέχρι να ροδίσουν, επικαλυμμένοι με λάδια.
DIRECT TRADE
Όταν οι ψήστες καφέ αγοράζουν απευθείας από τους καλλιεργητές, αποκλείοντας τους μεσάζοντες.
DRIP COFFEE
Καφές φίλτρου που παρασκευάζεται με καφετιέρα πάγκου ή με τη μέθοδο της διήθησης. Η γεύση εξάγεται από την επαφή με το νερό, όχι με την πίεση.
ESPRESSO
Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους καφέ που πρέπει να γνωρίζετε, ένας espresso είναι συμπυκνωμένος καφές που παρασκευάζεται όταν είναι ζεστός, το νερό πιέζεται υπό πίεση μέσω λεπτού αλεσμένου καφέ.
FAIR TRADE
Όταν οι εταιρείες καφέ και οι roasters, όπως και οι συνεργάτες μας Samba coffee roasters συμμετέχουν σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα που πιστοποιεί ότι οι αγρότες και οι καλλιεργητές καφέ αμείβονται με μια ελάχιστη τιμή για
τον καφέ, απαγορεύοντας επίσης την παιδική ή την καταναγκαστική εργασία.
τον καφέ, απαγορεύοντας επίσης την παιδική ή την καταναγκαστική εργασία.
ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ
Καφές φίλτρου παρασκευάζοντας σε κεραμικό, γυάλινο ή πλαστικό κώνο χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο.
FLAT WHITE
Διπλή δόση Εσπρέσο, επικαλυμμένος με επίπεδο γάλα (κρέμα) στον ατμό.
ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Μια από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους καφέ φίλτρου. Σε ένα γυάλινο δοχείο νερού, χρησιμοποιώντας καυτό νερό και μια δόση χοντροκομμένου καφέ, αφήνουμε για λίγο και με τη βοήθεια εμβόλου σουρώνουμε το κατακάθι.
GREEN BEANS
Ένας όρος καφέ αρκετά σημαντικός, είναι οι πράσινοι κόκκοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καβουρδιστοί. Βγαίνουν μέσα από τα κεράσια του καφεόδεντρου και ξεκινάνε το ταξίδι τους, οπού τελικό προορισμό έχουν στη κούπα σας.
Εσπρέσο LATTE
Με ζεστό γάλα από τον ατμό και λίγη κρέμα στη κορυφή.
ΜΟΚΑ
Εσπρέσο μονό αναμεμειγμένο με σιρόπι σοκολάτας και γάλα στον ατμό.
POUR-OVER
Μια μέθοδος καφέ όπου το νερό χύνεται σε μια λεπτή, σταθερή, αργή ροή πάνω από έναν κώνο φίλτρου. Ένα φλιτζάνι καφέ διαρκεί περίπου τρία λεπτά για να παρασκευαστεί.
PULL
Pull ή σφηνάκια Espresso. Ο όρος προέρχεται από την εποχή που οι μηχανές λειτουργούσαν με μοχλό.
REDEYE
Ένας από τους όρους του καφέ, για να ξέρετε αν πρέπει να μείνετε ξύπνιοι! Αυτό είναι ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου καφέ φίλτρου με ένα σφηνάκι εσπρέσο.
RISTRETTO
Espresso με λιγότερο νερό, για περισσότερη συγκέντρωση στοιχείων και γεύσεων.
ROAST
Η διαδικασία κατά την οποία οι πράσινοι κόκκοι καφέ, θερμαίνονται (καβουρδίζονται) για να δημιουργηθούν περίπλοκες γεύσεις που εξάγονται κατά τη διάρκεια της παρασκευής, με αποτέλεσμα να αλλάζουν χρώμα και
γεύση
γεύση
SINGLE ORIGIN COFFEE
Είναι οι καφέδες Προέλευσης. Καφές από μια συγκεκριμένη περιοχή, φάρμα ή περιοχή μέσα σε μια φάρμα.